BINGKA KENTANG

Assalamualaikum & selamat berhari minggu.

Sibuk benar sepanjang cuti sekolah ini hingga tak sempat langsung nak menjeling blog kesayangan ni. Beginilah jika kerja di bidang perkhidmatan yang berkaitan dengan pelancongan. Terpaksa korbankan keseronokan masa dengan keluarga dan anak-anak demi tugas tapi alhamdulillah juga mereka boleh memahami.

Ada sedikit masa senggang malam tadi sempatlah saya membakar bingka kentang untuk sarapan anak-anak pagi ni. Resepinya mudah dan bahan-bahannya juga semua ada di dalam dapur rumah saya.   

Jom kita lihat resepinya... :)



BINGKA KENTANG 
Sumber : Kak Fida - My Resepi

Bahan-bahan ( loyang 8 x 8 inc. )
14 auns(400g) kentang - rebus empuk dengan sedikit garam dan lecek halus
6 auns (3/4 cwn) gula halus
5 biji telur - besar
2 cawan santan 
8 auns (2 cwn) tepung gandum - ayak
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
sedikit pewarna kuning lemon

Cara-cara
1. Panaskan ketuhar 175C dan griskan loyang dengan minyak atau majerin.

2. Kacau telur,gula,garam dan esen hingga rata dan masukkan santan.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil dikacau hingga adunan tidak berbintil.Masukkan pula kentang lecek dan pewarna kuning.Kacau hingga sebati (saya blender untuk tekstur yang lebih halus)
4. Tuang adunan ke dalam loyang yang disediakan dan bakar selama 40 min - 1 jam atau hingga kuih bingka garing.


 5. Biar kuih benar-benar sejuk,potong dan hidangkan.