LALA TUMIS BEREMPAH

Assalamualaikum,

Semenjak cuti sekolah ni jarang-jarang berkesempatan masuk kedapur menyediakan hidangan untuk keluarga kerana masa di rumah amat terhad. Tapi jemu juga kan jika asyik makan di luar tiap hari. Oleh kerana tidak sampai hati dengan permintaan anak-anak yang mahukan saya masak sejak semalam lagi, buatkan mood memasak datang kembali walaupun keletihan. Kebetulan  hari ni pulang ke rumah lebih awal, sempatlah saya singgah di pasar basah dan mencari sesuatu yang boleh di masak untuk makan malam ini.

Saya ingin berkongsi resepi ringkas dan cepat di sediakan iaitu lala tumis berempah. Bagi saya rasanya memang sedap dan anak-anak pun sukakannya.

LALA TUMIS BEREMPAH 
Bahan-bahan

1 kg siput lala (di rendam dalam air terlebih dahulu untuk mengeluarkan pasir)

Bahan Kisar 
2 labu bawang besar 
1 inci halia - di mayang
10tangkai cili kering - di rendam dalam air panas hingga lembut
2 ulas bawang putih 
2 batang serai - di mayang halus 


Bahan C
3 sudu besar serbuk kari daging/ayam 
2 tangkai daun kari 
1 kiub ikan bilis 

Cara Menyediakannya:

1. Masukkan 2 sudu besar minyak kedalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau.

2. Masukkan pula serbuk kari, kiub ikan bilis dan daun kari. Kacau hingga rata.

3. Seterusnya masukkan lala, kacau rata dan tutup kuali sebentar hingga kulit lala terbuka dan sebati dengan kuah. Rasakan garam dan gula mengikut selera masing-masing. 

4. Jika inginkan kuah yang lebih bolehlah di tambah sedikit air dan setelah masak masukkan ke dalam mangkuk dan sedia untuk di hidangkan dengan nasi putih.