SUP BEBOLA DAGING

Assalamualaikum,

Sup bebola daging ringkas ni di buat khas untuk anak ke 3 yang demam panas sejak semalam dan hilang selera makan. Doktor juga nasihatkan agar kurangkan pengambilan makanan berminyak dan bergoreng dalam seminggu ini. Jadi sup ini sesuai sangat di hidangkan dengan nasi yang di masak lembik sedikit untuk makan malam ini.

Resipinya sangat ringkas kerana saya gunakan bebola daging yang telah siap di jual. Itu sahaja yang sempat dan ada di dalam peti sejuk di rumah.


SUP BEBOLA DAGING 
Bahan-bahan
3 ulas bawang merah - di mayang
2 ulas bawang putih - di mayang 
1/2 inci halia - di ketuk sedikit
1 bungkus sup bunjut - adabi
sebungkus bebola daging - keluaran Ramly
air secukupnya
1 kiub daging/ayam atau ikan bilis
1 batang lobak merah saiz sederhana - di potong 
2 biji kentang - di potong 
garam 
Cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan air dan sup bunjut, kacau hingga mesra.

2. Seterusnya masukkan bebola daging, lobak merah dan kentang. Renihkan hingga mendidih dan masukkan kiub daging atau ayam. 
3. Suaikan rasa dan hidangkan dengan menabur daun bawang, daun sup dan sedikit bawang goreng.