SUP PETOLA DENGAN SET FUCUK

Assalamualaikum,

Wah..wah...wahh...rasanya dah lama sangat blog ni terbiar semenjak cuti sekolah bermula. Selain dari sibuk menguruskan kemasukan tempahan dari agensi pelancongan yang masuk ke Langkawi, saya juga menyepi seketika kerana menghadiri kursus selama tiga hari di Alor Setar. Memang hasrat hati ingin sangat nak update apa yang patut tapi apakan daya line internet di hotel benar-benar tenat. Asyik 'loading' memanjang. 

Hari ini dah kembali ke rumah, bolehlah kongsikan resepi yang mudah-mudah. Masakan biasa yang budak-budak pun boleh buat, iaitu sup petola dengan fucuk. Jomlah kita lihat...bagi anak-anak gadis yang sedang bercuti sekolah sekarang ni, bolehlah cuba masak untuk keluarga sekali-sekala, mesti ibu lebih sayang :)
SUP PETOLA DENGAN SET FUCUK 
BAHAN-BAHAN
2 biji sayur petola - di buang kulit luar dan potong menyerong
3 ulas bawang merah - di hiris nipis 
2 ulas bawang putih - di hiris nipis
1 tangkai cili merah - Di hiris nipis
50gm udang (saya gunakan udang kecil) 
sebiji telur 
1 kiub ikan bilis 
sedikit lada sulah
Set Fucuk (Di bungkus bersama cendawan, kincam dan su'un) 
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
Air secukupnya
Cara memasak:

1.  Tuang minyak kedalam periuk, tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi. Masukkan juga udang dan kacau sebentar.

2. Masukkan air kedalam periuk dan pecahkan telur. Biarkan telur masak sedikit, masukkan pula set fucuk dan cili merah, masak hingga lembut sedikit. Jangan terlebih kacau, nanti telur pecah.
3. Akhir sekali masukkan sayur petola, kiub ikan bilis, garam dan lada sulah. Renihkan hingga masak dan sedia untuk di hidangkan.