ASAM PEDAS AYAM DENGAN SAWI JERUK

Assalamualaikum, 

Salam pagi jumaat, penghulu segala hari. Bagi yang sedang bercuti hari ni, rancang nak masak apa tu? Apa kata masak asam pedas ayam dengan sawi jeruk untuk hidangan keluarga tengahari ni? Sedapnya bukan main lagi, boleh dimakan dengan nasi putih atau dicicah begitu sahaja dengan roti putih.

Resipi asal saya ambil dari blog aziejaya dan ubah suai sedikit ikut bahan yang ada didapur. Terima kasih juga kepada pemilik asal resipi fidadaud - my-R. Jom lihat bahan-bahannya dan selamat mencuba :) 
ASAM PEDAS AYAM DENGAN SAWI JERUK
Bahan-bahan
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 batang serai - diketuk
Daun kesum
Sekuntum bunga kantan - dibelah 5
Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
3 cawan air
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
sawi jeruk secukupnya

Bahan kisar
35 tangkai cili kering - gunting, rendam air panas dan toskan
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
2. Masukkan ayam, bunga kantan, daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut.
3. Masukkan air asam jawa dan kacau hingga sebati. Masukkan pula garam dan lada hitam. Gaul sebati.Tambahkan air secukupnya.
4. Akhir sekali masukkan sawi jeruk, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. 
5. Setelah masak boleh lah diangkat dan dihidangkan.