MUFFIN KOPI O

Assalamualaikum dan selamat petang untuk semua pembaca blog yang sudi singgah disini. Alhamdulillah, terima kasih saya ucapkan kerana didalam kemeriahan pengguna media sosial lain seperti Instagram, facebook dan twitter berkongsi resipi masih ada lagi yang menyelusuri blog-blog masakan termasuk blog fiza's cooking ini. 

Jika ada kelapangan memang saya akan update blog kesayangan ini kerana memasak dan menulis memang hobi utama saya walaupun kadangkala tenggelam seketika didalam kesibukan tugas harian. Resipi yang dikongsikan pun tidaklah yang luar biasa atau yang tular pun, sekadar hidangan harian yang dimasak untuk keluarga. Ada follower yang bertanya kenapa saya tak buat video memasak dan share di Instagram dan youtube. Bukan tak nak...tapi masa yang agak terbatas. Update Instagram pun jarang-jarang, apalagi buat video...ye tak? InshaAllah mungkin suatu hari nanti. Untuk masa sekarang saya buat setakat yang mampu sahaja kerana ada komitmen lain yang harus diberi perhatian yang lebih.

Untuk petang ini saya ingin berkongsi resipi muffin kopi O. Walaupun kopi O, tapi warnanya tidaklah gelap kerana dah bercampur dengan mentega cair dan tepung. Tentang rasa kopinya memang sangat sedap dan ada 'kick'. Saya guna Nescafe kopi O black roast dalam tin tu. Kalau yang belum pernah tengok bolehlah google ye.  

Jom tengok resipi muffin kopi O dan langkah demi langkah mudah dibawah ini dan selamat mencuba ye:) 
MUFFIN KOPI O
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan gula kastor
1/3 cawan gula perang 
1 sudu teh baking powder 
1 sudu teh baking soda
1 sudu besar serbuk coklat
1/2 sudu teh serbuk kayu manis 
1 cawan kopi O - saya guna Nescafe kopi O black roast
1/2 cawan mentega - dicairkan dan sejukkan terlebih dahulu
1 biji telur - Gred A
sedikit esen vanilla
hirisan badam/coklatchips untuk taburan - pilihan

Cara membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 180'c. Sediakan acuan muffin.

2. Didalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum, gula, gula perang,baking powder, baking soda, serbuk coklat dan serbuk kayu manis. Kacau hingga bercampur dengan ballon whisk.

3. Didalam mangkuk lain, kacau kopi O, mentega cair, telur dan esen vanilla hingga bercampur.

4. Tuang bahan tersebut kedalam tepung tadi dan kacau. Jangan terlebih kacau, cukup dalam kiraan 10 kali dan jangan risau jika ada gumpalan dalam adunan kerana ia akan hilang bila dibakar. Jika terlebih kacau akan buatkan muffin menjadi keras.

5. Seterusnya sudukan adunan kedalam cawan muffin dan tabur hirisan badam atau coklat chips keatas muffin. Saya guna white chocolate chips.  
6. Bakar muffin dalam 25 - 30minit atau sehingga masak dan sejukkan sebelum dihidang.