BINGKA SERIKAYA

Assalamualaikum, 

Salam petang jumaat, penghulu segala hari. perkongsian hari ini adalah bingka serikaya. Resipi bingka ini perkongsian dari rakan blogger iaitu yatie memories dan resipi asal dari kak Fida - MyR. Tentang rasa bingka ini, hmm memang sangat enak dan sesuai dengan selera. Adunannya tidak letak gula dan rasa manis-manis buah bingka ini hanya bersumberkan dari serikaya yang menjadi bahan utama dalam resipi ini. 

Memang rugi sesiapa yang tidak mencubanya. Resipi asal letak 1 sudu besar mentega yang telah dicairkan tetapi saya terlupa pula nak cairkan mentega terlebih dahulu tetapi alhamdulillah menjadi juga. Kalau nak gantikan mentega dengan minyak masak pun boleh juga. Baiklah, saya kongsikan sekali lagi resipi Bingka serikaya dibawah ini dan selamat mencuba ye ;) 
BINGKA SERIKAYA
Saiz loyang (8in x 8in) 

Bahan-bahan 
1 tin kaya (480gm) 
4 biji telur
200 ml santan pekat - guna santan kotak 
200 ml susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar minyak/mentega cair
180 gm tepung gandum - diayak
Sedikit pewarna kuning (atau hijau jika mengguna kaya pandan) 

Cara membuatnya:

1. Campur semua bahan kecuali tepung dan pewarna dan kacau hingga sebati.

2. Masukkan tepung serta pewarna dan kacau lagi hingga adunan sebati. 



3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan bergris, tabur bijan jika suka.

4. Bakar pada suhu 180C selama 30min atau hingga bingka kelihatan garing. Sejukkan bingka, potong dan sajikan. Bingka ini juga enak dimakan ketika suam.

0 comments:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan komen :)