TOMYAM IKAN ALA HAADYAI

Assalamualaikum,

Malam ini saya ingin berkongsi resepi tomyam ikan yang saya masak untuk makan malam. Ada sebotol pes tomyam yang belum di gunakan iaitu buah tangan  dari  teman sepejabat ketika dia berkunjung ke Padang Besar baru-baru ini. Saya belum pernah menggunakan pes tomyam jenama ini sebelum ini dan setelah siap ternyata rasa tomyamnya menyengat juga dan menepati citarasa.

TOMYAM IKAN ALA HAADYAI
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap (Ikan lain juga boleh)
BAHAN A
dua batang serai (di titik)
1 biji bawang Holland (di hiris)
4 biji cili padi
3cm lengkuas (di titik)
4 sudu besar pes tomyam
2 helai daun limau purut
1 sudu besar sos ikan/sos sotong
1 mangkuk air
3 sudu besar air limau nipis/kasturi

BAHAN B
sedikit bunga kobis & 1 biji tomato
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:

1. Bersihkan ikan dan potong, kemudian masukkan kesemua bahan tadi kedalam periuk berisi air.

2. Biarkan sehingga mendidih, masukkan ikan yang telah di potong, tomato dan bunga kobis.

3. Biarkan selama 10 minit dan masukkan garam dan gula secukup rasa.

Inilah pes tomyam yang saya gunakan... :)