ALMOND CAKE

Assalamualaikum, 

Dah lama tak update blog dan baru hari ini ada kesempatan. Seperti biasa saya suka buat kek yang simple untuk minum petang dan perkongsian hari ini adalah almond cake yang sangat mudah untuk dihasilkan dan sedap digandingkan dengan secawan kopi. Apalagi dalam suasana selepas hujan lebat di Langkawi seperti petang ini. 

Saya paling suka dengan rasa almond bercampur haruman parutan lemon didalam kek ini. Ditambah pula dengan kerangupan hirisan almond diatas kek...hmm memang lazat sekali. 

Bagi yang ingin mencuba...jom kita lihat resipi dibawah ni :) 

KEK ALMOND
Bahan-bahan
226 gram mentega
200 gram gula kastor
200 gram tepung gandum 
4 telur - Gred A
100 gram serbuk almond (badam)
2 sudu teh baking powder
4 sudu besar susu cair/susu segar
1 sudu teh parutan kulit lemon
2 sudu teh esen vanilla
potongan almond untuk taburan atas kek 

Bahan-bahan :

1. Ayak tepung gandum, serbuk almond dan baking powder. Gris loyang saiz 8” x 8” dan panaskan oven pada suhu 180'c.


2. Putar gula dan mentega hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi. 
  

3. Seterusnya masukkan parutan kulit lemon dan esen vanilla ,pukul hingga sebati.


4. Turunkan kecepatan mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit di akhiri oleh susu. Kacau hingga sebati.


4. Tuang adunan kedalam loyang dan tabur dengan potongan almond. Bakar lebih kurang 45 - 50minit atau sehingga kek masak. Setelah kek sejuk sepenuhnya bolehlah dipotong dan hidangkan.