KEK BUAH SEMPOI

Assalamualaikum, 

Resipi kek buah sempoi Liza, tanpa telur dan gula ini saya ambil dari MyResipi dan resipi asal dikongsi oleh junjs 11. Keknya simple sangat dan pasti menjadi. Rasa manis kek ini kita perolehi dari susu pekat yang lemak-lemak manis dan buah-buahan campuran. Rasanya yang manis-manis buah ini sangat sesuai jika anda kurang mengambil makanan yang manis.

Jom lihat resipi dibawah ini dan terima kasih juga kepada pemilik resipi asal.    

KEK BUAH SEMPOI
Bahan A
250gm mentega
1 tin kecil susu pekat manis
200gm buah-buahan campuran (dalam kotak)
1 cawan air masak

Bahan B
3 cawan tepung gandum
1 biji oren diambil jus dalam 1/2 cawan (kalau tak ada, guna jus dalam kotak atau bancuh kordial jadi 1/2 cawan)
1 sudu teh soda bikarbonat

Cara membuatnya :

1. Campur mentega, susu pekat, buah campuran dan air masak kedalam periuk. Masak atas api perlahan hingga sebati dan mentega cair. 

2. Angkat dan biar sebentar, masukkan dalam peti sejuk semalaman. (Kalau nak buat esok pagi, masak malam ni dan simpan dalam peti sejuk (bukan dibahagian beku).

3. Keluarkan dan biarkan dalam 1 jam sebelum masukkan bahan B. Kacau dengan senduk hingga sebati.

4. Masukkan dalam loyang yang dialas dengan kertas dan digris. Bakar hingga masak ikut oven (saya masak dalam 1 1/2 jam).

*Simpan semalaman supaya jus dari buah tu meresap sekali. Warna kek pun perang sebab kismis dan adunan ni agak pekat. Buah-buah pun sekata, tak mendap.